Ο ΠΣΕΜ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΜΟΝΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Α. Ανδρέου (ΠΣΕΜ): Τα οφέλη του «μονωτικού μανδύα» για τα κτίρια

Στο πλαίσιο του αφιερώματός του στην θερμομόνωση των κτιρίων το Build συζήτησε με τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εταιρειών Μόνωσης (ΠΣΕΜ), Αργύρη Ανδρέου.

Μεταξύ αρκετών άλλων ο κ. Ανδρέου εξήγησε τον ρόλο της θερμομόνωσης στο να βελτιωθεί η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, ενώ κατέθεσε την άποψή του και για το πώς η θερμομόνωση μπορεί να επηρεάσει την αξία ενός ακινήτου.

Αναφερόμενος, δε, στις τάσεις του μέλλοντος όσον αφορά στη θερμομόνωση, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι στο σήμερα, «που η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων είναι πλέον απαραίτητη και από νομοθετικής άποψης, έρχεται η σύγχρονη αρχιτεκτονική, η οποία, με το πρόσταγμα για  μία καλαίσθητη ενεργειακή μετάβαση μέσω υλικών εναρμονισμένων με την αυστηρότητα των νομοθεσιών, επιχειρεί να αναδείξει νέες και υφιστάμενες κατοικίες».

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Α. Ανδρέου στο Build:

Με ποιους τρόπους η θερμομόνωση συμβάλλει στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων;

Η θερμομόνωση ενός κτιρίου στην οροφή (μόνωση ταράτσας ή μόνωση στέγης) και στην εξωτερική τοιχοποιία του (θερμοπρόσοψη) αποτελεί, θα έλεγα, επί της ουσίας, έναν μονωτικό μανδύα, ο οποίος το προστατεύει από την έκθεση σε ακραίες θερμοκρασιακές συνθήκες και δυσμενείς κλιματολογικούς παράγοντες. Χάρη σε αυτόν τον μανδύα, μειώνονται οι θερμικές ή οι ψυχρές απώλειες από το εσωτερικό του κτιρίου και παράλληλα η θερμοκρασία που υπάρχει στο εξωτερικό του εμποδίζεται να επηρεάσει αυτήν του εσωτερικού του.

Με τον τρόπο αυτόν έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας η οποία είναι δυνατό να φθάσει έως και σε ποσοστό 80%, με τα οικονομικά οφέλη να γίνονται άμεσα αντιληπτά από τους ενοίκους του κτιρίου.

Κατά την άποψή σας, ποια είναι τα πιο αποδοτικά υλικά θερμομόνωσης;

Όταν πρόκειται για την υλοποίηση έργων θερμομόνωσης κτιρίων, σπουδαίο ρόλο παίζει η κατάλληλη επιλογή σε θερμομονωτικά υλικά, τα οποία θα εξασφαλίσουν τη μείωση θερμικών απωλειών και μαζί τη διατήρηση της επιθυμητής θερμοκρασίας στο εσωτερικό του χώρου.

Υπάρχει βέβαια διαθέσιμη μεγάλη γκάμα επιλογών σε θερμομονωτικά υλικά, αρκεί, ωστόσο, να είναι πιστοποιημένα από τους ισχύοντες κανονισμούς και η εφαρμογή τους να γίνεται από πιστοποιημένα συνεργεία.

Θα πρέπει, μάλιστα, να αναφέρω σε αυτό το σημείο, ότι αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο επενδύει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιρειών Μόνωσης υλοποιώντας πολυποίκιλες δράσεις για πάνω από μια δεκαετία, οι οποίες, ευτυχώς, αποδίδουν καρπούς, καθώς όλο και περισσότεροι ζητούν πλέον όχι μόνο τα χαρακτηριστικά των υλικών για να τα συγκρίνουν μεταξύ τους και να αποφασίσουν αλλά και να εφαρμοστούν αυτά από τα κατάλληλα συνεργεία.

Με ποιους τρόπους η θερμομόνωση μπορεί να επηρεάσει την αξία ενός ακινήτου;

Η ενεργοποίηση του κανονισμού ενεργειακής απόδοσης κτιρίων και η υποχρέωση έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίου, προκειμένου να μισθωθεί ή να πουληθεί ένα κτίριο, σαφώς επηρεάζουν την αξία ενός ακινήτου, αφού ένα πιστοποιητικό ενέργειας με υψηλό βαθμό αποδεικνύει ότι θέρμανση και η ψύξη του δεν θα είναι πολυδάπανες.

Αναφέρετέ μας, αν θέλετε, ορισμένες καινοτομίες στην θερμομόνωση οι οποίες εφαρμόζονται πλέον.

Με την πάροδο του χρόνου έχουν δημιουργηθεί ολοκληρωμένα και πιστοποιημένα συστήματα και προϊόντα, ώστε να προσφέρουν ταχύτητα, ασφάλεια και ευελιξία. Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγονται βήματα εργασίας που κοστίζουν πολύ, τόσο σε χρόνο όσο και σε χρήμα.

Ποιες είναι οι τάσεις του μέλλοντος, όσον αφορά στη θερμομόνωση;

Ήδη από τα πολύ παλαιότερα χρόνια, ο άνθρωπος προσπαθούσε να συνδυάσει την αισθητική με τον χώρο της διαμονής του. Στη σημερινή εποχή, όπου η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων είναι πλέον απαραίτητη και από νομοθετικής άποψης, έρχεται η σύγχρονη αρχιτεκτονική, η οποία, με το πρόσταγμα για μία καλαίσθητη ενεργειακή μετάβαση μέσω υλικών εναρμονισμένων με την αυστηρότητα των  νομοθεσιών, επιχειρεί να αναδείξει όχι μονάχα νέες μα και υφιστάμενες κατοικίες.